Rólunk

A Manufaktúra története

A Manufaktúrát szüleim Kovács Sándor és felesége Kati alapították 1991-ben, miután több, mint 20 évig dolgoztak a Túri Fazekas Szövetkezetben. Én középiskolás koromban csatlakoztam, és segítettem munkájukat 1992-93 körül.

Az első időkben saját építésű fatüzes kemencében égettük a terrakottát. Csak virágcserép és kerti edény szerepelt a kínálatunkban.
Minden hétvégén vásározni jártunk, és így próbáltuk értékesíteni termékeinket. Sokszor aludtunk az autóban vadidegen helyeken, áztunk, fáztunk, megloptak, szétvert a vihar… de másnap mindig kisütött a nap.

A terrakotta termékpaletta lassan kiegészült mázas cserepekkel, kaspókkal. A fatüzes kemencét fölváltotta az elektromos.

A vásárokban megtaláltak bennünket viszonteladók, bolt tulajdonosok, kertészetek. Egy idő után hívnunk kellett segítségül korongost, díszítőt, mert a felkéréseket csak így tudtuk teljesíteni.

 

90-es évek

A kilencvenes évek mázas kerámiái

1995-től már mázas kerámiát is készítettünk, elsősorban népművészeti (természetesen főleg túri) edényeket. Akkoriban még a zsűrizett darabokra nagyobb volt az igény, így hát sokszor vittük a munkáinkat a Népi Iparművészeti Tanács, majd Magyar Művelődési Intézet elé, ahol mindig minden tárgyunk jól vizsgázott.

De ebben az időben jöttek az első külföldi felkérések is, melyek a terrakotta szekciót erősítették. Kezdetben Ausztriába, majd Angliába szállítottunk kerti edényeket. Hamar kinőttük az otthoni kis műhelyt. Nagyobb, tágasabb helyre kellett költözni. Ekkor kerültünk a mai Tulipán úti épületbe.

Exportra gyártott termékek Angliába a 90-es évek végétől

A 90-es évek végétől terrakottát gyártottunk Angliába, Svédországba, majd 2003-tól mázas kerámiát szintén Angliába. Ez idő tájt 25 fővel dolgoztunk, és sokszor átértékelődött a szakmához való viszonyunk. Hiszen a megrendelők igényeihez teljesen új technológiát is ki kellett próbálnunk, elsajátítanunk és profi szintre fejlesztenünk úgy, hogy versenyképesek tudjunk maradni. Akkoriban még sokkal több gyártó volt, így nemcsak az árversenyben, de a gyorsaságban és a minőségben is oda kellett magunkat tenni. 
Mindemellett a tanulmányutakkal módunk nyílt bepillantani az angol ízlésvilág, igényesség és marketing világába, ami nálunk még gyerekcipőben járt. Nagy élmény volt látni egy termék útját a tervező asztaltól a magazinok címlapján át a felhasználóig. Ez az élmény a mai napig befolyással van a munkánkra.

Saját üzlet az Andrássyn és webáruház

A külföldi megrendelők jöttek-mentek, de van olyan magyar üzlet, ajándék bolt is, akinek közel 30 éve élvezhetjük a bizalmát.

2012-ben gondoltunk egy merészet, és saját boltot nyitottunk Karolina Galéria néven Budapesten az Andrássy úton.

Boldogok voltunk, mert Budapest azon részén sikerült üzlethelységet találnunk, ami turisták által közkedvelt útvonal mentén van. Kerámiáink eljutottak Új Zélandtól Brazíliáig, ami a mai napig nagy büszkeséggel tölt el minket. Sajnos a válság 2020. őszén nehéz döntésre kényszerített, így végleg be kellett zárni.

Egyetlen kiutat egy online bolt nyitásában láttuk (www.kkdesigngallery.hu), ami a magán vásárlóinkat hivatott máig kiszolgálni folyamatosan bővülő kínálattal, míg bel- és külföldi viszonteladóink igényit is örömmel teljesítjük. Időről időre fogadunk óvodás és iskolás csoportokat, hogy bemutassuk ennek az igen összetett szakmának a szépségeit.

Kovács Karolina